jaro_fx
Administrator
Posty: 1267
|
Wysłany: 2016-03-20, 10:47 Poznajemy i uczymy się zawodów - PIEKARZ
|
|
|
Piekarz to osoba, która wytwarza różnego rodzaju pieczywo według ustalonych receptur. Posiada wiedzę i umiejętności, które pozwalają mu na wyprodukowanie chleba i innych wyrobów galanterii piekarskiej, takich jak: rogaliki, chałki czy słodkie bułki drożdżowe.
Pierwszym etapem pracy piekarza jest właściwe przygotowanie surowców do produkcji, tj. mieszanek mąk i dodatków oraz wytworzenie ciasta na różne rodzaje pieczywa. Następnie jego dzielenie i kształtowanie. Dalej prowadzenie i nadzorowanie procesu rozrostu końcowego oraz wypiekanie ciasta w różnego typu piecach piekarskich. Zwykle do obowiązków piekarza należy również przygotowanie i przekazywanie gotowych wyrobów do wysyłki i sprzedaży. Praktycznie w każdej fazie produkcji pieczywa piekarz musi dokonywać oceny organoleptycznej (przy pomocy zmysłów), bo tylko wtedy można mówić o udanym wypieku. Początek stanowi ocena surowców, z jakich będzie wypiekane pieczywo, a w następnej kolejności ocenie podlegają wszystkie fazy fermentacji ciasta, procesu wypieku oraz gotowe produkty. Praca piekarza wiąże się z obsługą różnego typu maszyn, urządzeń oraz aparatury kontrolno-pomiarowej. Stopień trudności w ich obsłudze zależy od wielkości piekarni, a przede wszystkim od stopnia jej mechanizacji i automatyzacji. Piekarz wiele czynności wykonuje samodzielnie. Jednak najczęściej nie pracuje w pojedynkę. W zależności od miejsca zatrudnienia, towarzyszy mu cały zespół: inni piekarze, pomocnicy, technolog żywności lub kontroler jakości produkcji. W małych piekarniach pracownicy kontaktują się dodatkowo z odbiorcami pieczywa. Bezpośrednim przełożonym piekarza najczęściej jest kierownik zmiany, który prowadzi dokumentację produkcyjną oraz organizuje i kontroluje cały proces wytwarzania wyrobów piekarskich.
thumb.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 242 raz(y) 56,46 KB |
|
|