jaro_fx
Administrator

Posty: 1211
|
Wysłany: 2016-11-09, 18:53 19 dni przeciw przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży
|
|
|
Marnowanie żywności. Jak nie marnować, co zrobić z resztkami jedzenia?
W ramach sekcji kulinarnej, wychowanki Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego
w Czuchowie Pieńkach, przygotowywały sałatkę warzywno- mięsną z produktów znajdujących się w kuchni. Te zajęcia miały na celu nabycie umiejętności wykonania prostego dania, z prostych składników. Jednocześnie, miały za zadanie, uzmysłowić wychowankom zasadę racjonalnego kupowania i gospodarowania jedzeniem. Wyrzucanie jedzenia, to nie tylko problem etyczno-moralny, ale również ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy żywność, która szybko się psuje, czyli chleb, warzywa, owoce, nabiał i wędliny. Podczas zajęć skupiliśmy się na powodach najczęstszego wyrzucania jedzenia. Według Nas są nimi: przygotowywanie zbyt dużych porcji posiłków, zakupy ponad potrzeby (promocja w punkcie sprzedaży-sklepie), brak pomysłu na użycie, już zakupionych, składników. Te zajęcia uzmysłowiły nam, jak ważne jest racjonalne gospodarowanie jedzeniem, a w konsekwencji finansami.


thumb.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 259 raz(y) 63,85 KB |
|
|