jaro_fx
Administrator
Posty: 1267
|
Wysłany: 2016-12-14, 15:26 Canelloni z mięsem mielonym pod beszamelem
|
|
|
Canelloni z mięsem mielonym pod beszamelem
Canelloni to potrawa z rodem z Włoch. To nic innego jak duże rurki makaronu wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, przykryte sosem bolońskim albo beszamelowym i zapieczonym serem. Danie to jest bardzo podobne do lasagne, różni się jedynie rodzajem makaronu oraz gęstością sosu mięsnego.
Składniki:
500 g mielonego mięsa (u mnie z szynki)
1 opakowanie makaronu canelloni (250g)
2 kartonik pomidorów krojonych
2 cebula
1 marchew
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia
Sos beszamelowy
W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty. Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
Wykonanie
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, dodajemy pomidory z kartonu, posiekaną bazylię dusimy przez kilka minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.
Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w blaszce. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser.
Życzymy smacznego
|
|