FAQ
Szukaj
Użytkownicy

Napisz nowy temat Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: jaro_fx
2018-09-08, 14:13
Stereotypy
Autor Wiadomość
jaro_fx
Administrator

Wysłany: 2018-08-15, 17:28   Stereotypy

Celem zajęć było ukazanie podopiecznym mechanizmów stereotypowego myślenia
o różnych kategoriach społecznych. Człowiek postrzega innych ludzi, klasyfikuje ich, jako członków określonych grup społecznych, którym przypisuje pewne cechy. Pierwszym z ćwiczeniem było wypisanie skojarzeń dotyczących osób posiadających określone cechy, czy reprezentujących różne kategorie społeczne. Następnie zastosowano burze mózgów do pytania. Czy stereotyp zawsze jest negatywny? Kolejnym ćwiczeniem było wyjaśnienie pojęcia Etykieta. Każda uczestniczka miała możliwość wylosowania karteczki z przykładową etykietą typu: Jestem ekspertem, Jestem staruszką, Jestem niepełnosprawny, Jestem alkoholikiem. Zadaniem grupy było determinowanie zachowania wobec nich przez resztę grupy. To zadanie zostało zakończone rundką. Dziewczęta odpowiadały na pytania:, Co czuły podczas zabawy?, Czy wcześniej zdarzały im się sytuacje, w których z zachowania drugiej osoby mogłyby wywnioskować, jakie jest jej nastawienie do nich? W jaki sposób ludzie przekazują takie informacje? Ostatnim zadaniem było uświadomienie podopiecznym stereotypowego postrzegania i traktowania kobiet i mężczyzn.

thumb.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 274 raz(y) 80,77 KB

Powrót do góry

Napisz nowy temat Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi